Kultainen Ruusu- kiertopalkinto


 

 

 

vm 2017
vm 1999

Historian havinaa ja tulevaisuuden tuulia

 

Kuopion Uimaseuran taitouintijaosto palkitsee vuosittain yhden nuoren urheilijan Kultaisella Ruusulla. Perinne kiertopalkinnosta on alkanut vuonna 1999 ja Kuopion taitouinnin historiaan tutustunut voikin tunnistaa palkinnosta monia tuttuja nimiä. 

Kultainen Ruusu tuli alunalkujaan Vuoden Taitouimari -palkinnon rinnalle, joka puolestaan oli palkinto, jolla muistettiin kilpailullisesti seuran menestyneintä taitouimaria. Kultaisella Ruusulla puolestaan haluttiin kannustaa myös nuorempia uimareita kehittymään. Palkinnon kriteerit ovat olleet joustavat vuodesta toiseen, mutta tiettyjä ominaisuuksia urheilijalta kuitenkin haetaan. Tästä esimerkkinä ovat mm. kauden aikana kehittyminen ja oman henkilökohtaisen tason ylittäminen. Lisäksi tärkeänä ominaisuutena pidetään joukkuehengen ylläpitäjää eli etsitään niin sanottua tiimipelaajaa. Tämä palkinto onkin siis sellainen, jota ei pelkillä taidoilla voikaan ansaita!

"Idea Ruusuun lähti nuorten uimareiden kannustamisesta", muistelee Marjukka Suhonen. "Pekan kanssa käytiin Puustjärven kultasepänliikkeessä suunnittelemassa sopivaa palkintoa." Kultasepän kanssa he olivat pohtineet ja punninneet sopivaa palkintoa ja päätyneet kultaiseen ruusuun, jonka voisi asettaa puujalustalle, jossa se edelleen seisoo.

Vuonna 2017 Ruusulla olivatkin muutoksen hetket käsillä. 18-vuotias Ruusu oli tullut siihen pisteeseen, että sen jalustaan ei mahdu enää yhtään enempää nimilaattoja. Aika alkoi näkyä myös laatoissa, joiden värit ja fontit vaihtelevat ajan mukaan. Kauden alkaessa laitettiin todenteolla kapuloita rattaisiin ja ruettiin hommiin. Haluttiin saada palkinto kestämään aikaa ja samalla antaa perinteikkäälle palkinnolle uutta ilmettä. Kuvista näettekin sitten lopullisen tuloksen. Korkea jalusta näyttää juhlalliselta ja samalla vanhat laatat ja fontit yhdenmukaistettiin. Puuseppä taiteili puusta kauniin uimarille jäävän kultaisen ruusun, jonka taakse kaiverrettiin palkinnon saajan nimi ja vuosi.

Vuoden päätteeksi Ruusu pääsee aina uuteen kotiin, kun se jaetaan taas uudelle lupaavalle uimarille. Mitäs luulet, kuka sen tänä vuonna ansaitsee?

 

"Idea Ruusuun lähti nuorten uimareiden kannustamisesta"

- Marjukka Suhonen

 

"Ruusulla haluttiin antaa mahdollisuus palkintoon myös nuoremmalle tai vasta aloittaneelle"

- Jenni Hakkarainen

 

Kultaisen Ruusun saajat

 

   2018  
   2017   Eevi Rautiainen
   2016   Liisa Vepsäläinen
   2015   Filippa Kurki
   2014   Siiri Partanen
   2013   Anu Koivisto
   2012   Kaisa Koivunen
   2011   Aino Kurkinen
   2010   Viivi Pöykiö
   2009   Mea Pulliainen
   2008   Emma Väänänen
   2007   Maria Kinnunen
   2006   Karita Vepsäläinen
   2005   Veera Hakkarainen
   2004   Kaisu-Mari Kiiliäinen
   2003   Kirsi Helle
   2002   Siiri Pöyhönen
   2001   Riikka Vartiainen
   2000   Anna Rautio
   1999   Elisa Turunen